Wietaandelen zullen de aankomende 5 jaar verdrievoudigen.

Volgens een rapport gepubliceerd in 2017 door Arcview marktonderzoeken heeft de Noord-Amerikaanse legale cannabismarkt een waarde van 6,9 miljard Amerikaanse dollar bereikt in 2016. Dat klinkt misschien niet veel als je het vergelijkt met tabaksgigant Philip Morris International die dit bedrag bijna maandelijks aan omzet draait maar het groeipercentage van de legale wietmarkt is verbazingwekkend hoog en is vanaf 2015 al meer dan 400% gegroeid.

Tip: Koop nu in onze shop hasj en wiet en laat dit discreet bij jou thuisbezorgen! voor 12:00 uur besteld morgen in huis!

Evenmin wordt de groei verwacht daar te stoppen. Arcview voorspelt dat wietaandelen zullen groeien met een percentage van maar liefst 26% per jaar tot een totale marktwaarde van 21,6 miljard Amerikaanse dollar in 2021. De belangrijkste oorzaak van deze groei is de legalisatie van de wietteelt. Negen staten in de V.S. hebben in 2016 hun cannabiswetten versoepeld waaronder Californië, Maine, Nevada en Massachusetts waardoor het recreatief gebruik legaal is geworden. Arcview verwacht dat deze trend zich zal voortzetten.

Als dat zo is bevindt de markt zich in een zeldzaam voordelige situatie. De vraag is er al alleen is deze nog beperkt tot de zwarte markt. Arcview schat de totale Noord-Amerikaanse wietmarkt, inclusief de illegale verkoop op 53,3 miljard Amerikaanse dollar. Apotheken kunnen de markt met miljarden dollars per jaar laten groeien, simpelweg door een groter deel van de illegale markt in te nemen. Dat zou niet moeilijk moeten zijn. Geef klanten de optie om op een lugubere plek te wachten op hun wietdealer of geef ze de kans om naar een officiële winkel te gaan met vaste openingstijden, zij kiezen dan uiteraard voor het laatste. In Colorado is slechts 33% van de wietuitgaven ongeoorloofd, vergeleken met 88% in het land als geheel en 100% in de staten waar het verboden is.

Toch gaat Arcview zelfs nog een stap verder en voorspelt dat niet alleen de legale verkoop, maar de totale verkoop van wiet de komende vijf jaar zal toenemen. De reden hiervoor is dat legalisatie de groei van de totale vraag toelaat door de markt open te stellen voor meer alternatieve producten dan slechts de bekende gedroogde wiettoppen.

Ouderwetse toppen vormden volgens Arcview minder dan 56% van de omzet in het derde kwartaal van 2016 in Colorado vergeleken met 65% in het eerste kwartaal van 2015. Concentraten zijn nu goed voor 22% en eetwaren voor 14%. Deze producten vervangen niet alleen de traditionele wietaankopen maar stimuleren de consument ook om meer geld hieraan uit te geven, aldus het rapport. De komst van marketing naar de industrie zal naar verwachting ook bijdragen aan de groei. Er wordt verwacht dat de totale Noord-Amerikaanse wietmarkt, zowel legaal als illegaal een totaalwaarde van $65,1 miljard zal bereiken in 2025.

Tip: Wat zijn de 10 beste wietaandelen?

De voorspellingen van Arcview lijken zich vooral te baseren op de aanhoudende mars van legalisatie. Maar de inkomende Trump-administratie kan de nationale sfeer verharden zoals ook het rapport herkent. Wiet blijft illegaal volgens de federale wetgeving, wat al een aantal problemen met zich meebrengt voor apothekers. Als de Trump-administratie zich tegen cannabis verzet dan zullen de uitdagingen alleen maar toenemen.

Jeff Sessions voormalig procureur-generaal van Alabama is sinds 2017 de minister van Justitie. Tijdens hoorzittingen met Arcview bood hij slechts onduidelijke antwoorden op vragen over hoe hij cannabis in de staten zal behandelen via de wettelijke regelgeving.

Ook heeft de schatkamer het vermogen om de plannen van de wietindustrie tegen te werken. In 2014 liet het banken toe om met gezondheidszorginstellingen samen te werken maar de industrie is schichtig gebleven. In 2014 accepteerden slechts 51 banken en kredietmaatschappijen bankrekeningen van wietbedrijven. In 2016 waren dit er al 301 maar dat is nog steeds minder dan 3% van het totale land. De federale belastingdienst heeft de zaken ook niet eenvoudiger gemaakt door ervoor te zorgen dat wietbedrijven geen uitgaven kunnen aftrekken. De gezondheidsinstellingen die zich bezig houden met wietteelt hebben een belastingtarief van ongeveer 70%. Ten slotte hebben social media sites zoals Facebook veel bedrijfsprofielen verwijderd, waardoor het moeilijk is geworden om via social media te adverteren.

Toch zijn er genoeg goede vooruitzichten. Het onderzoek- en adviesbureau Gallup heeft de Amerikaanse steun voor legalisatie van marihuana rond de 60% gepolst. Dit is bijna het dubbele van de publieke opinie in 2000. Politici vonden tegenacties namelijk onsmakelijk en het amendement van Rohrbacher-Farr, dat op een omnibusbestedingswet van December 2014 was aangebracht belemmert het ministerie van Justitie om legaliseringsinitiatieven te bestrijden. Innovative Industrial Properties een investeringsfonds voor vastgoed die ruimte aan de overheid verhuurt voor de legale wietkweek staat nu genoteerd op de aandelenbeurs van New York. De aandelenbeurs van Canada de Toronto Stock Exchange is de eerste grote aandelenbeurs geworden die een wietteler heeft genoteerd, namelijk de wietleverancier Canopy Growth Corporation.

1 thought on “Wietaandelen zullen de aankomende 5 jaar verdrievoudigen.

Comments are closed.